Aktuel standard: Peppol

Peppol er det internationale Nemhandel. I Danmark er den europæiske standard for e-handel implementeret gennem Peppol-specifikationer og via Peppol eDelivery.

Peppol digitaliserer hele indkøbs- og salgsprocessen fra e-katalog, til e-ordre og e-faktura. Derudover er der også andre elektroniske forretningsdokumenter i Peppol, som understøtter en effektiv e-handelsproces.

Peppol netværk

Peppol-netværket er baseret på Europa-Kommissionens teknologi ’eDelivery’. eDelivery er en digital serviceinfrastruktur til sikker udveksling af data og dokumenter med juridisk gyldighed mellem systemer til understøttelse og automatisering af forretningsprocesser.

Peppol eDelivery er en implementering af Europa-Kommissionens CEF eDelivery.

Fuld adgang via access point

eDelivery er opbygget efter princippet om ’connect once reach all’. Dette princip muliggøres af en simplificeret aftalestruktur, som sikrer at man opnår adgang til hele netværket blot ved at tilknytte sig via en enkelt såkaldt ’access point-leverandør’.

Peppol standard

Peppol er baseret på den internationale standard UBL, som vi også kender fra OIOUBL. Peppol standarden kaldes ”Peppol Business Interoperability Specification” (BIS). Hos Peppol burger man begrebet “profil”, som udtryk for et enkelt dokument eller en række sammenhørende dokumenter, der kan indgå i en proces.

Peppol i Danmark

I Danmark er Peppol integreret ind i Nemhandel.

Alle danske offentlige myndigheder skal være tilknyttet Peppol netværket og kunne modtage og håndtere e-fakturaer i overensstemmelse med Peppol standarden.

Baggrunden for Peppol

Peppol startede som et samarbejde med flere europæiske lande, herunder Danmark, som skulle videreføre de gode danske erfaringer med Nemhandel og e-fakturering.

Mange europæiske lande begyndte at implementere Peppol, da EU-direktivet om e-fakturering i forbindelse med offentlige udbud i 2018 blev en del af de nationale lovgivninger i alle EU-lande. Ved at indføre Peppol lever man op til direktivets krav, og det bliver nemmere at handle elektronisk over landegrænser. I dag er Peppol dog blevet meget større og bruges også i stort omfang uden for Europa.

Læs også 'Baggrund og udvikling af Nemhandel'

Kommende lovkrav

Fra 2023 vil digitale indkøb via Peppol begynde at blive indfaset, så offentlige myndigheder skal bruge e-kataloger og e-ordrer til at indkøbe.

Læs mere om 'Kommende krav'

Nemhandel Support

Alle hverdage kl. 10-14

T: 7026 5676

support@nemhandel.dk

Opdateringer og releases

Danske CIUS-regler releases her på Nemhandel.dk sammen med schematron releases.

Opdateringer og releases